01 April 2015

Satu Hayat Gunung


Epilog

Aku mencari cinta ketika manusia sibuk mengejar harta. Apabila manusia lebih takutkan hujan daripada syaitan dan nafsu. Bila segalanya memerlukan wang, antagonis gemuk bertopengkan pemimpin menyeret manusia ke lembah kehinaan. Lembah persembahan 'seni' hiburan. Apabila bergambar bersama bibir terjuih dianggap seni paling mantap. Apabila manusia sanggup berbogel demi nilai yang dicipta sendiri oleh manusia. Tersembunyi di sebalik nilai ajaib di dalam peti-peti mesin ATM.

Akulah manusia itu. Pagi aku keluar mencari duit, malam aku pulang menjadi hamba internet dan katil. Estasi rutin ini membuat aku resah gelisah sentiasa - mengharapkan segalanya akan jadi lebih baik apabila aku terus menerus jadi rajin untuk kepentingan orang lain. Dan ironinya, aku sedar aku menipu diri sendiri, dan tetap juga aku teruskan estasi melampau itu.

Sekarang aku berada di Puncak Gunung Datuk, Negeri Sembilan. Satu saat aku rasa macam raja segala raja. Pada satu ketika aku rasa macam......manusia.

Ini kisah aku sebagai manusia hamba pada hari-hari biasa, tapi manusia raja apabila aku menempuh perjalanan untuk memanjat....Gunung Everest.

"Kau ingat tak dulu bila kita start memanjat, jantung macam nak pecah! Nafas macam nak mati! Kaki.....aku tak rasa dah kaki aku masa tu."

No comments: