31 December 2012

2012.

The end is near. But it was never the year 2012. The world still breathing, as Allah grant us more time to become a better Muslim. I'm not saying that I believed in the 2012 prophecy but it proves what has been told to us a long time ago; no one can predict when the Judgment will come for us. Syukur Alhamdulillah the world is still alive although the 'contents' is dying.

2012 has bring great meanings into my life. I ended my life as a student and began my career as an advertising practitioner. I learned the hard way in dealing with people, received recognition and how my life has been nothing but a huge burden on the back of my neck. I learned the true meaning of friendship. I learned how much I value my family. Learned how much of a sinner I have become. And now I believe it's time for me to search something meaningful in life. I do not want to stuck on my office table and trying my best to please the society with hedonism.

On this date, the last day of 2012, I learned that a 23 year old girl was raped violently and left to die on the streets of India. Yes, it's pathetic. At the end of 2012, at the end of the 'end of days' prophecy, the mind of some of us are still in a pitiful state. You went to a place with some of your friends, got drunk, took a bus and decided to rape an innocent girl, TOGETHER. What sort of human are these?

2012 and our Malay Muslims are still drunk in clubs and pubs. Holding little green cans with pride. How such a dangerous taboo in Islam has become a tradition for them. Celebration after celebration bring them closer to the fiery Al Jahim.

The great news is, Allah has not given up with us. There is still hope. And I can see how in the future, during the last, godly hours, our fellow Muslims will smile at each other, at peace when Izrael gives the final Salaam.

Maassalama ya 2012.
Assalamualaikumwarahmatullah 2013.

30 December 2012

Always in my prayers.

24 December 2012



Jalan-jalan tempat kerja. :)
Since I'm married to my job,this entry is dedicated to my life as an executive. First stop, my worktable! Muahahahaha. Enjoy!
tempat hantuk kepala bila stress.

Eclipse all the way.

Heee. Achievement unlocked.

In and out tray. With all the GoBeyond stuff.

Bo-Ring. But hey, its my life now.

23 December 2012

Suatu hari nanti, saya akan membuka lembaran. Kisah lembaran kehidupan kepada anak-anak. Tentang jalan hidup yang selama ini telah dipagari. Perlahan-lahan saya mengusap dahinya. Dan mula bercerita. Tentang Allah. Tentang Muhammad. Kisah keluarga. Dan akhirnya kisah dia. Mulut terkumat kamit, bercerita bagaimana saya mengambil masa 21 tahun mencari dia, dan dalam masa beberapa bulan, dia terus pergi. Dan saya terus pergi lebih jauh.

Sebuah kotak hitam. Buka dan sampul merah gemuk terbuka. Belakangnya sebuah buku. Buku kuning yang sehingga ke hari ini saya tidak berani buka. Tutup kotak hitam. Saya bungkus kemas-kemas. Dan kuncinya di tempat paling jauh. Paling jauh dalam jiwa yang makin gelap.

17 December 2012






Kadang-kadang teringat bagaimana saya suka ambil gambar setiap masa.

15 December 2012

The Story of Ismail Musa Menk

This is not a story about him. Thanks Kak Lina and Kak Hanis for the introduction to Mr. Ismail Musa Menk or better known as Mufti Menk. So far, all of his lectures has become a friend to my ears. Inspiring, I believe he is one of many Muslims out there trying his best to strengthen the Taqwa and Iman among the worldwide Muslims.

08 December 2012

The epitome of a human life.
Some people just don't care.
Some people just want to be happy.
More people drinks, more people take drugs.

The rationale of human's minds?
On the surface, human are just puppets on a large stage.
Push yourself to understand and feel the deep inner-unconscious mind.
And reveal that one thing, the one thing that will rejuvenate your life.
That one thing is the thought of the Only One.
The Only One who bestowed the greatest rezeki to us: The ability to think. To differentiate what is right and what is wrong.

24 November 2012

Kisah Cinta tiada Abadi
Cinta terhenti tidak berhalang
Pengerak jiwa hilang kini
Tiada lagi berbau malang.

Sampai kisah indah berhenti begitu sahaja. Saat hati tidak lagi merasa, hangatnya cinta dalam kekangan abadi. Cukup apabila dia hilang. Cukup sampai kembali tidak bersua. Andai suara ini sampai ke hujung pangkal jiwa, terima dengan mudah agar tangan tidak digenggam dan mulut tidak bersulam masam.

Tidak akan hilang, sehingga Kiamat cintaMu. Segalanya dipertaruhkan, jiwa raga hingga jati dirimu layak digelar...Muslim sejati. Lumat fizikamu dibedil, cacat anggotamu digigit bahana api dari seberang sana. Namun nurani kekal bergegar tegar demi Allah yang Satu.

Suatu hari nanti bukan sahaja tentera Muslimin yang akan turun, tentera Malaikat juga akan turun melumatkan mereka pun.

12 November 2012

The works never published.
Exclusive. Haha. These works was done during my 2 years period as a degree student. It's a humble beginning for me. Print ideas for my class assignments. Nothing much but I'm proud of em!

1. Advertised myself.

2. The merdeka Cili Padi Project.

3. Skippy time!

4. Tourism Malaysia. Lol.

5. UiTM Anak Bangsa 1

6. UiTm Anak Bangsa 2

7. UiTM Anak Bangsa 3

8. UiTM Anak Bangsa 4

9. UiTM Anak Bangsa 5

6. Interactive Website 1

7. Interactive Website 2

8. Fight Diabetes with Cinnaba

9. Enviro Dryer

10. Perodua Rivelare

11. Your Puncak Alam

12. The Quran

Mabuk kita dalam kayangan,
Asyik dibuai dalam botol.
Terus hingga hilang bayangan,
Setiap teguk menjadi tolol.
Indah perasaan sementara,

Hingga syaitan gembira melangkah mara.

10 November 2012

Stoned. Demotivated. On the ground. Helpless. Can't open my eyes. Can't breathe. Sparks. Lights. Eyes, open. Move hand. Try to get up. Raise. Rise. Limb by limb. Spirit. Stand. Straight up. Look in front. See the visions. Dreams. Life. Motivated. Walk. Faster. Run. Don't stop. Forward.

You're strong. You're fast. You're beautiful.
The human spirit never stops.

28 October 2012

Give em hell, turn their heads.
Gonna live life 'til we're dead.
Give me scars, give me pain.
They'll say to me..."this one's a fighter".

As i ran through the roads of Jelatek,
I felt the strength, i felt the memento of life's energy gripped my inner soul.
Rejuvenate. Refresh. That's when I realized, I have these lines in my head already:
"Hi, my name's Shukri Saleh. I'm a brand executive, and I'm a fighter."

It was the night i saw the true value of humans. You are worth RM1000 ONLY.
Malam hujan lebat malam Eid Adha, malam penuh kesucian. Namun seorang lelaki terperangkap, dalam pagar ciptaan. Saat insan ini melihat sahabat jatuh terduduk tidak bermaya, diatas jijiknya muntah sendiri - terkangkang penuh hina. Yang berdua kesakitan pula selepas mengomel-ngomel sebelum ini. Atas dasar semangat pengorbanan, lelaki ini, membantu mereka..memastikan mereka tidak terus menjadi jijik di lembah air kencing syaitan. Segala makian, segala rungutan sebelum ini, tidak diendahkan. Dirinya merasa rendah untuk membantu...hingga sanggup meredah takungan muntah, semata-mata kau tidak terus kelihatan seperti sampah.

21 October 2012

Gerak bergerak kita ke garisan itu,
Andai larian tersekat,
Terus ke tepi galak berehat.
Jangan berhenti..terus berlari.
Hingga akhirnya..walau tiada akhir.

16 October 2012


Itu saya, bersama salah seorang warga Malaysia yang paling memberi inspirasi. Mr. Alvin Teoh, our Creative Director. His mindsets and perspectives brings new motivation in my life, especially on how I think and live my life. A humble man, with lots of kindness in his heart. It's an honour for me, having him as a teacher for even a day. Mr. Alvin Teoh...the father of Nippon Blobbies and the famous Yellow Man.

15 October 2012

The Zotung Contrived Experience: The Erfahrung.

It was raining heavily. I never expected that the community center is located in a tiny-shop lot space. We were greeted by children wearing school uniforms, without any school badges. These children can barely speak Malay or English, but they do understand some simple questions from us.

We were introduced to Mr. Moses, an Honorable man who fights for this community since 3 years ago. He briefly explained on the real situation, the situation these little children had to endure living a refugee life 2,642KM away from their home-country. It made me sick and sad when they were not only being oppressed by the enforcers, but also by nasty Gang-Lords and tyrannic Landlords.

Right after the introduction session, we brought the kids to a little Kopitiam downstairs for a simple 'makan-makan'. I could not resist the temptation to show these kids how to play Ninja Fruit Slice on my smartphone. They seem delighted and was happily teasing each other. It made me smile, but my feeling was filled with uncertainty. Their future seem so far, and dark.

The next session was the assignment briefing by Alvin Teoh. I like his idea, the way he thinks can be apply across all types of people. The brief was short but in 1 hour, it's like cracking a turtle shell with your bare hands just to try to come up with some relevant ideas to sustain the school. Presentation time. Took some pictures. Bid goodbye to the kids. And I left the place with a mission - to understand the world better. If only I can push myself up, boost my confident and fight for the right cause. And that will always be my Dua. Amin.

13 October 2012

The Zotung Contrived Experience: Pre

Assalamualaikum. It has been 4 days of preparation for us. Being a student in DDB University, this, I guess, would be a perfect human experience that I will, at last, embraced. I derived the term human experience from the original docu-movie. I believe it's a form of level in my life meter. Reaching the human experience level is when (for me) I had successfully connected my life with the life of another person - who inflicted my physical and emotional feeling.

Zotung People. They are hiding in the flats of KL. These Burmese refugees would rather live with Gang-lords who offer nothing but violence, instead of being sent home to their native country. It's a whole new experience for me, as a Muslim who will embark in a community of Christians and Buddhists. Bismillah.

16 September 2012

Atas barakah cinta yang sempurna.
Menjadi nadi penggerak jiwa.
Atas nama penggiat duniawi.
Kita runtuhkan azali.

11 September 2012

Giving power to the audience.

Saya percaya memberi kuasa kepada para penonton semata-mata tidak cukup untuk menjana minat yang berkekalan. Okay, sudah beri kuasa dan apa berlaku seterusnya? Manusia tidak akan puas hanya dengan kuasa. Mereka mahu lihat apa yang mereka dapat melalui kuasa yang diberi. For me, we should not biarkan penonton menunggu. People want immediate results. Give them reasons to hold on to the power.

Again, ini hanyalah minda seorang junior exec. Rise.

09 September 2012

Fulfilling my destiny.
Living my life to the fullest, as a Muslim.

So I'm applying one golden rule in my life: "Only fear Allah".
Set my mind, not to overcome my fears, but to live with them.
Keeping that in my mind, i close my eyes slowly, and i can see myself touching the skies.

And it feels so awesome.

28 August 2012

Being someone who works in the field of advertising, I always sings these lines to myself:

'We swim against the rising waves,
And crash against the shore.
The body bends until it breaks,
The early morning sings no more.

Give me the strength of the rising Sun,
Give me the truth of the words unsung,
And when the last bells ring, the poor men sing:

'Bring me to kingdom come.'

26 August 2012

The Big Connection

This is my first attempt in putting my own thinking and perspectives into words. So, marilah kita berbicara. Nama-nama besar dalam industri marketing and advertising, masing-masing mempunyai pemikiran atau philosophy dalam bermadah mengenai bidang pemakaran mereka.

Jadi dalam usia muda saya cuba membentuk bidang atau ruang litup pemikiran sendiri, supaya betapa jauh pun saya pergi, batu asas cara saya berfikir akan tetap kembali ke objektifnya. Berdasarkan beberapa buku ilmiah dan buku-buku un-conventional yang saya baca, perlahan-lahan saya cuba tafsir dan ekstrak apa yang saya rasa amat penting dan mampu menggerakkan pemikiran kritis dan inovatif, tanpa meninggalkan inti-pati common-sense.

Idea bersifat randomness, mampu merebak dengan cara yang tidak dijangka. Terpulang kepada empunya idea untuk mengawal dan menyalurkannya ke sasaran yang tepat. Malangnya idea juga mampu disekat dan akhirnya hilang secara tidak langsung. Jadi setelah perlahan-lahan memahami intipati pembinaan jenama, dua komponen yang sepatutnya dipandang serius adalah the Big Idea (idea asas yang menjadi nadi pemikiran dan pembangunan jenama dalam industri advertising) dan juga target audience yang tepat. Tapi bila difikirkan kembali, asas hubungan secara terus seperti itu tidak cukup untuk menanam idea yang sebetulnya kepada target audience.

Apa yang dibebelkan ini? Saya cuma menyampaikan pemikiran yang saya fahami. Dalam menghidupkan hubungan dalm bentuk mutual, mewujudkan Hubungan / Connection yang betul adalah sangat penting. Build a connection and an idea will eventually diserap secara langsung dan Walah! Lihat hasilnya. Contoh apabila connection tidak diwujudkan? Kempen Kemerdekaan Kerajaan yang cuba menyerap unsur-unsur politikal. Rakyat tidak mampu melihat hubungan yang tepat, dan hasilnya sangat teruk dan memalukan.

The Big Connection is as important as The Big Idea.

12 August 2012

Indahnya Ramadan tidak ramai yang tahu, sepuluh yang terakhir terlalai selalu.
Niat hanya pada yang Satu. Niat yang menjadi penguat amalan yang jitu.
Kecundang atau gagah di persada, semoga setiap nilai membawa manfaat.
Mana tahu 30 hari istimewa ini menjadi alkisah yang terakhir buat kita.


“Sekiranya manusia benar-benar menyedari
kebaikan-kebaikan yang ada di bulan
Ramadan ini, pastinya mereka akan
mengharapkan supaya sepanjang tahun
adalah Ramadan”.
(Riwayat Ibnu Abi Dunya)

11 August 2012

Most of what I used to be  had vanished in the waves
The memories of the boy I've been were drowning and you save them
Now I remember the joy and the meaning of the fate
The color of the truth and the sound of sunny days
Wasteland " Woodkid

Memories are fading, floating away in the river of salvation.
The sounds of thunder came, struck down what we called a nation.
Silence is what we see, when millions are screaming for redemption.
And at the end, most of us will fall into the deep, dark hole of temptation.

06 August 2012

A Traveler's Journal #2

Shadow of the Day
And the shadow of the day
Will embrace the world in grey
And the Sun will set for you

Close your eyes as each darkness arises from the depth of human's lust.
Open your ears as little hearts are being crushed deep inside.
Gather your wits while thousand of them lost in their own words and selfishness.
Rise above the fear, and a revolution will descend upon us.
Which path will be ours?
The Passionists
by Shukri Saleh's D80

05 August 2012

Maafkan saya, apabila hanya mampu melihat dari jauh.
Lidah terkelu, namun hati lega.
Melihat senyuman tanda gembira.
Saya, tidak lagi muat berada disitu.
Semuanya asing. Membawa yang terasing.
Off The Calm
by Shukri Saleh's D80

A Traveler's Journal #1

Journey inside the LRT sangatlah berharga buat aku. Sebab aku suka tengok orang.
Random people dengan pelbagai destinasi, tujuan dan karekter. There's this one guy, around the age of 18 - 19 kot, was playing air guitar dalam LRT. Selamba tanpa mempedulikan orang lain. Orang-orang macam memang seronok if nak teroka macam mana diorang berfikir.

28 July 2012

Government Advertising Went Bad.

Perihal bagaimana kerajaan cuba menerapkan konsep 1Malaysia dan Janji ditepati ke dalam konsep kemerdekaan bulan Ogos macam sudah salah dan tidak kena cara. Bermula dengan isu Logo yang kurang senonoh kata para pereka grafik hinggalah lagu kemerdekaan yang macam membangga diri mempromosikan kerajaan Barisan Nasional.

Oh, silap besar disitu kerana sudah lumrah politik kurang matang Malaysia masing-masing sibuk mencari kesalahan itu dan kesalahan ini. Isu kecil diremehkan dan sahabat salinng bertengkar ingin mempertahankan cacian masing-masing. Ingin memenangi hati rakyat? Senang tapi tidak mudah untuk mencapai objektif tersebut. Cuma perlu mengisi tempat kosong pada soalan yang pendek: "How to connect your product / service / objective to the intended target audience?' 

Oops, tersilap disitu. Teruskan bergaduh, wahai Kerajaan dan Pembangkang. Inovatif tidak tercipta melalui perang mulut, tetapi melalui pemikiran yang matang, kritis serta aplikasi yang sesuai dan tidak memudaratkan.  

22 July 2012

Mother felt that way
by Shukri Saleh's D80

Berada dalam satu majlis perkahwinan, selesai akad nikah,
aku terus tidak berhenti mengambil gambar. Sebentar kemudiam, makcik ni (bonda kepada pengantin Perempuan) memanggil aku dan meminta aku untuk memotret dia.
Makcik memandang terus pada lensa kamera, sebelum tiba-tiba dia menjeling ke arah anak perempuannya.
Dan terus dia berpaling sambil mengalirkan air mata.

21 July 2012

Itu dia, that's the right one.
by Shukri Saleh's D80

Selalunya aku buat macam ini jika nak test lighting.
Sampai big boss and videographer sorang tu pandang buat muka pelik.
Salam Ramadan!
Ya, di Malaysia Ramadan dieja sebagai Ramadan. Bukan Ramadhan.
Tapi sebenarnya aku tak tahu kenapa Ramadhan macam lagi sedap bunyinya. Ha Ha.
Tapi yang penting intipati Ramadan itu tetap utuh dan suci.
Bangun pagi lepas selesai Sahur, Subuh dan sedikit usaha untuk membaca Al-Quran,
I just strolling around Facebook and Twitter and I guess my personal perspectives said this to me:
"Sometimes people don't see the common sense. They see what they want to see"
Arguments can be ended if a simple common-sense is applied and...yes, one must be humble to admit another's glory.

18 July 2012

[11:35:31 PM] Shukri saleh: A sacrifice is best refuted by accepting it.

I have wondered the world for 23 years.
It's not a short neither a very long period of time.
I've met and learned so many things with different kind of people.
What i value most is sacrifice.
Sacrifice is the best thing a man can do, but most of the time, others won't be able to see it.
Delivering the best of everything, in every single drop of effort just to say the simplest but meaningful words or actions ever. When everyone are able to see each person's sacrifices - the world may got the chance to see a better future. Accepting the sacrifices that you made. and what others has made for you.

Dan dalam setiap pengorbanan itu diselit kemanisan tersembunyi. Hanya dapat dirasa apabila intipatinya dapat dihargai dan dirasai. Meletakkan diri dalam kedudukan orang yang berkorban, demi untuk memahami sebutir keikhlasan - jauh tersudut di hujung hati.

15 July 2012

What can i do?
Say it's true..
Or everything that matters breaks in two.
Say it's true..
I'll never ask for anyone but you.

It's there. Deep inside the brightest chamber in my heart.




14 July 2012

The Passion
By Shukri Saleh's D80

Editing pictures and develop each one of them into final artworks.
Tedious job i must say. But what fuel me up to go on? The passion.
Passion to see someone else smiling as they browsing through the albums.
I love my job. Alhamdulillah, rezeki makin datang.
Voteband Official Web-site.

I'm so proud of myself..in my own way. Galeri gambar National Band Competition 2011 di Flickr aku dah diangkat sebagai gambar-gambar rasmi Natcomp 2011 oleh voteband.net. Terharu juga...akhirnya gambar-gambar aku dihargai dan diabadikan sebegitu rupa. Hasil yang ikhlas, untuk dikongsi ramai. Inspirasi untuk aku terus mengambil gambar.

08 July 2012

Malam 3 Persalinan 
by Shukri Saleh's D80

01 July 2012

The sound of iron shots is stuck in my head. The thunder of the drums dictates. The rhythm of the falls, the number of deaths,the rising of the horns... ahead.

Rise.  As the end is near.  As the death-bell comes, glimmering in your eyes.
Rise before we all fall.  Fall into the deep darkness that us human created.
The darkest hours will swallow the creators. 
These creators will run, and hide in what's left of the word 'lights'.

Who are we to save the world?
When darkness prevails, we should save ourselves.

27 June 2012

Bosan-bosan conteng buku sampai penuh. Haha.

26 June 2012

Mungkin aku terperasan. Ter-syok sendiri seorang diri. Tapi tetap juga aku luahkan.
Keluhan keinginan untuk meneruskan apa yang pernah berlaku sentiasa di hati.
Namun keberanian tidak lagi membelakangi.  Naluri tidak lagi memecah kebuntuan, seperti kali pertama dahulu. Dan yang paling penting, harapan tidak lagi berani untuk berpaut. 
Maafkan saya. Paling penting semua ini demi cinta yang lebih agung - Cinta Ilahi yang indah.
Maafkan saya juga jika ini semua hanyalah kerana saya yang terperasan.

Nah - Kasut buruk setiap hari di office.

22 June 2012

Selesai sudah satu lagi bab dalam kehidupan seorang lagi hamba sahaya.
Syukur Alhamdulillah, kata terima kasih untuk Yang Maha Agung Allah.
Tidak pernah ilmu penuh di dada, walau tersebak mata terus terjaga.
Indahnya perasaan ketika ini, seolah mahu dibiar sehingga mati,

PimpinanMu amat aku harapkan, dalam hidup penuh berantakan.
Saat impian dan nostalgia bertemu, saat mimpi dan realiti menjadi seteru.
Harapku akan terus kuat dihati , mencari kehidupan yang halal lagi dirahmati.
Fitrah manusia, oh silap, fitrah seorang Muslim untuk kembali, kepada rahmat yang agung.

Dimanakah cinta apabila duit memamah diri?
Dimanakah sayang apabila nafsu menguasai?
Dimanakah yang benar, apabila mulut pun sudah usai mengutuk.
Siapa yang baik? Siapa yang jahat? - Tepuk dada tanya selera.
Tepuk dahi tanya akal.

17 June 2012

Siapa kata rasa itu telah hilang?
Tersemat di hati, tertanam jauh dipangkal jiwa.
Cuma segalanya berbeza, apabila masa & tanggungjawab,
Menghentikan segalanya.

09 June 2012

The Practical's
February - June 2012


The road always been taken, since 2001.

Sejak hampir 11 tahun yang lalu, inilah jalan yang aku gunakan selalu.
Jalan ini tiada nama, cuma sambungan kecil dari Jalan Jelatek ke kawasan klinik kerajaan disitu.
Bila fikirkan balik, meriah juga jalan ini.
Pagi-pagi dapat lihat ramai orang berjalan untuk ke LRT berhampiran.
Ramai juga yang datang singgah di klinik kerajaan tu.
Di sebelah klinik ada gerai makan, ramai juga pekerja klinik sedang makan.
Didepan klinik ada kawasan parkir kereta yang luas, ramai juga mereka yang meletakkan kereta disitu untuk menaiki LRT ke tempat kerja.
Rutin yang sama kelihatan pada waktu petang, ramai yang pulang dari tempat kerja.
Setiap Jumaat malam ada pula pasar malam, wahh, meriah dan ramai orang datang membeli belah.
Sampai hari ini, aku masih lagi melalui jalan ini untuk ke LRT.  Walaupun destinasi dah berlainan, haluannya masih sama. Mungkin nostalgia sudah mula membentuk.

06 June 2012

Setaraf jasadmu dengan tanah,
Andai hatimu sentiasa dimamah,
Setaraf nuranimu dengan langit,
Andai jiwamu tidak berbau tengit.
Andai semua manusia sibuk membangga diri,
Sibuk merampas satu demi satu sifat ilahi,
Bangga tidak tentu masa,
Bangga melihat diri bersyukur....
Sayang, mungkin litupanmu tidak sampai ke hati lagi.

02 June 2012


Tak memadai hanya kecapi rasa selesa
Maukan harta yang mampu beli 1 semesta
Berpesta ke pagi botol bergelimpangan
Kekasih muda bukan takat berpegang tangan
Harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
Bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
Dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
Bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
Ingin hidup sempurna, aset nilai berjuta, 
Saling tukar wanita, senyum dan mati tua.
Bakat dikurnia jangan disalah guna
Jangan kufur nikmat yang diberi percuma

Ketika aku sedang menikmati hari sabtu ini, terserempak pula dengan nyanyian kalimah-kalimah rap  dari Too Phat.  Aku ambil inisiatif menjejak kembali kirik lagu Alhamdulillah, nyanyian mereka bersama Yasin. Aku kira lagu ini dah lama berada di corong-corong speaker.  Aku baru sahaja menjejakkan kaki ke alam pekerjaan.  Belum jejak pun, cuma baru melangkah dan kaki belum menapak di tanah lagi.  Dan aku sudah melihat realiti segalanya.  Aku melihat semuanya  tidak cukup dengan apa yang miliki, semuanya berkejar mengumpul harta yang mereka cuba lestarikan. Mereka yang bergelar Islam memegang dan meneguk air dari tin-tin hijau. Lancarnya tangan mereka membuka penutup tin dan menyentuhnya dengan bibir-bibir mereka, seolah-olah sedang meneguk air Coke atau Sprite.  Aku dalam dilema. Aku dibelenggu dosa, sekali lagi.

26 May 2012

Ms Fara's 143
by Shuk Saleh's D80

24 May 2012

Ms Fara's Coming Soon
by Shuk Saleh's D80

“Bersungguh-sungguhlah terhadap apa yang memanfaatkan kamu. Mohonlah bantuan Allah dan janganlah merasa lemah.” (Muslim)

Dunia luas, manfaat kiri kanan atas belakang.

05 May 2012

Little Purple Girl
by Shukri Saleh's D80

01 May 2012

Bersihkan hati, Bersihkan akal. Bersih mata dan lidah.


Sudah lama tidak menulis mengenai sesuatu yang serius dan general.
Semua orang sibuk berbicara mengenai isu ini. Bersih 3.0.  Selesai Bersih 3.0 dengan beberapa tragedi.  Sekaligus mencipta chain reaction yang beralih dengan senang dari satu isu, ke isu yang lain.  Yang paling ketara adalah bagaimana Bersih 3.0 dikaitkan dengan Islam. Hadis-hadis dan ayat A-Quran mula dinaikkan di Facebook, masing-masing mempertahankan agenda masing-masing. Ops, bukan sekadar mempertahankan, malah saling mencaci dan memaki. Secara tidak langsung, cacian dan makian itu seolah-olah disokong dengan ayat-ayat agung Allah dan Rasulullah SAW. Saya bukan perawi, saya bukan ulama, saya bukan Muslim yang baik. Saya sekadar cuba menyampaikan input melalui pemahaman saya. Tak perlu lihat jauh, lihat di newsfeed Facebook sahaja, masing-masing saling menuduh.  Masing-masing saling mencari kesalahan. Sampai apa yang begitu ketara berbeza disamakan dan menjadi isu besar. Wallahualam. Sekali lagi, saya bukan Perdana Menteri, saya bukan Presiden Pembangkang. Saya hanyalah seorang rakyat yang inginkan yang terbaik dan bersih, dengan cara yang diyakini hukumnya dari sudut syarak. Yang tidak menyakiti hati orang lain. Yang tidak menyusahkan orang ramai, yang bertamadun, selari dengan Al-Quran dan Hadis.

Saya membaca beberapa artikel. Saya cuba tidak membaca hasil nukilan orang-orang yang fikirannya politik sahaja 24 jam. Saya dapatkan dari yang terbaik. Pemikir-pemikir, para penulis yang berkredibiliti Islam.  Kerana pada pemahaman saya, dalam berbicara, asas yang penting adalah Islam itu sendiri. Islam itu adalah essence yang sangat penting dan mujarab.  Dari pembacaan itu, saya baru tersedar sesuatu. Dua label yang dipertaruhkan oleh kita. Label Melayu, dan label Islam.  Satu memperjuangkan bangsa, satu memperjuangkan Islam. Dua-dua tidak serasi. Dua-dua menuduh dua-dua haram. Indahnya jika keduanya dapat membuang segala yang jelas negatif dan memperjuangkan atas nama satu label yang jitu; Islam, dan disokong oleh penjenamaan Melayu Muslim yang bersedia menerima cabaran bersama seluruh komuniti Muslim amnya.

Tapi sedih tetap sedih. Masing-masing terus mencaci dan mencari kesalahan. Terus riak dengan agenda masing-masing. Satu lagi yang begitu penting adalah...asas keislaman masyarakat sendiri. Allah tidak akan membiarkan pemimpin zalim memimpin masyarakat yang beriman denganNya.  Masyarakat zalim, sudah fitrah dipimpin mereka yang zalim. Jadi, apa kata kita bersabar. Mulakan dengan langkah kanan, didik generasi masa depan mengenai asas-asas Islam yang kukuh. Didik para lelaki menjadi Imam untuk keluarga, agar mampu untuk meng'imam'kan sistem pentadbiran yang dinamik dan adil. Didik para wanita agar menjadi nadi kelancaran dan inspirasi putih agar generasi mendatang bakal tiba dengan tangan dan lidah yang cerah, Insyaallah.  Kesabaran itu emas. Ikhlaskan usaha bukan untuk diri kita, tetapi untuk generasi depan. Anak-anak kita. Cucu-cucu kita. Jika tidak, akan terjadi lagilah perkara sebegini, gamaknya sampai Bersih 20.0 pun segalanya tidak akan berubah. Orang ramai tetap menjerit di jalanan. Polis belasah rakyat, rakyat belasah polis. Orang tidak lagi menangis di atas sejadah dan berbumbungkan masjid, tetapi menangis kerana gas pemedih mata, dan berbumbungkan siraman air Sungai Klang oleh para FRU.  Semoga Malaysia menjadi lebih aman dengan doa-doa Muslimin Muslimat dan rahmat Allah Yang Maha Besar.

25 April 2012


I never say this out loud for you, Mak.
Thank you for everything.
Thank you for having me in your life.
Thank you. I really love you and I miss you so much.
Al-Fatihah.

08 April 2012

Orang kata hujung minggu duduk diam-diam di rumah.
Rehatkan diri dari lima hari bekerja sebelumnya.
Tapi jika difikirkan kembali, jika duduk rumah sahaja,
seakan membazir sahaja segalanya.

Jadi aku rasa, aku patut keluar pada hujung minggu.
Alhamdulillah, sudah tiga minggu berturut-turut aku lakukannya.
Dan perasaan yang sangat hebat menjelma dalam diri.
Aku suka dengan keadaan sekarang ini.

Tidak lagi membatukan diri dan menipu diri dirumah lagi. Yeah.

Semalam Ground Zero Flat Jelatek.

Semalam bersama mereka. Terima kasih Bidin belanja bowling.

03 April 2012

Mungkin dia punya masalah.
Mungkin dia punya isu.
Mungkin dia punya segalanya.
Mungkin juga, segalanya bersebab.
Orang yang tidak bersebab hanya menipu diri.

Sedang belajar menerima segalanya dengan bertanya, menerokai dan berfikir secara kolektif dan positif.
Cepat, cakap H.E.L.O pada saya:

Ahh disitu dan Ahh disana.

Ahhh. Lancang kau berbicara.
Sungguh pandai, walhal kau sendiri yang sunyi.
Ahhh. Petahnya kau menipu diri.
Sampai bila. "Hinanya kita ditangan tuhan".
Tidak adakah erti kata itu dalam kotak fikiran?

Ahhh. Empunya pena, Kau meludah pada cermin emas.

01 April 2012

Ms. Fara's - Coming Soon
by Shukri Saleh's D80